Aby bylo lidské tělo zdravé, je třeba, aby jeho čakry byly v rovnováze, správně fungovaly a přijímaly bioenergii.

Slovo čakra pochází ze sanskrtu a v překladu znamená kruh nebo kolo. Čakry jsou energetická centra člověka nacházející se podél vertikální osy těla. Jsou spojeny hlavními meridiány (soustava drah kterou proudí energie uvnitř těla).

Důležitých je sedm hlavních čaker. Čakry se podobají trychtýřovitým květním kalichům. Na Východě jsou připodobňovány Lotosovým květům. Můžete si je představit jako ventilátor, jehož lopatky se neustále točí. Každé čakře dominuje jedna barva. Každé čakře je také připisován určitý živel.

Poruchy, blokády a různé deformace v činnosti čaker se projevují jako nemoci, špatné mezilidské vztahy nebo těžké životní situace. Pokud jsou všechny čakry, odblokované, vyčištěné a v harmonii, je harmonický i život člověka.

 

První čakra - Kořenová čakra - Základní čakra - v sanskrtu Muladhara

 

Umístění: na dolním konci páteře, mezi pohlavními orgány a řitním otvorem.

Působnost čakry zahrnuje: vše pevné: páteř, kosti, zuby, nohy, tlusté střevo, konečník, prostata, tvorbu krve, buňky.

Barva: červená, rudá

Vůně: cedr, hřebíček

Element: Země

Smyslová funkce: čich

Vládnoucí planeta: Mars

Základní princip: Tělesná vůle, být a mít. Spojuje nás s Matkou zemí, zajišťuje přežití.

První čakra - základní - zářící jasně červenou barvou a označena symbolem lotosu se čtyřmi okvětními lístky, nás spojuje s fyzickým světem. Je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Dává sílu prosadit se a vytrvat. Působí na budování existence, materiální zabezpečení a uchování si vlastního druhu (rodiny). Je životně důležitým základem a pramenem vitální síly pro vyšší čakry. Prožívání nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple.

Projevy při špatné funkci: zácpa, obezita, hemeroidy, nechutenství, ischias, problémy s koleny a nohama vůbec, onemocnění kostí, záněty tlustého střeva a průjmy. Jsou s ní spojeny chladné neprokrvené prsty u nohou a rukou, časté močení, záněty močového měchýře, ledvinové kameny, impotence a vrozené deformace chodidel. Blokáda první čakry vede k egoismu, přehnaným materialistickým sklonům, pocitům nejistoty a častých strachů a obav.

Harmonizace a čištění první čakry: vším, co má jasně červenou či vínovou barvu, východ a západ slunce, monotónní hudba se silně zdůrazňovaným rytmem.  Drahé kameny: Achát, Azurit, Heliotrop, Hematit, Jaspis červený, Granát, Korál červený, Magnetit, Moqui, Rubín, Turmalín Skoryl, Záhněda.

 

Druhá čakra - Sakrální čakra - Křížová čakra - v sanskrtu Swadhisthana

Umístění: v oblasti břicha mezi stydkou kostí a pupkem.

Působnost čakry zahrnuje: hýždě, rozmnožovací orgány, ledviny, močový měchýř, krev, míza, sperma, trávicí šťávy, tělní tekutiny a žlázy (varlata, vaječníky, prostata).

Barva: oranžová

Vůně: ylang - ylang, santal

Element: Voda

Smyslová funkce: chuť

Vládnoucí planeta: Merkur

Základní princip: cítit, tvořivé rozmnožování, bytí.

Druhá čakra - sexuální - zářící oranžovou barvou, označená symbolem lotosu se šesti okvětními lístky, je centrem původních nefiltrovaných emocí, mezilidských vztahů, sexuální energie, vyjádření emocí a tvořivých sil. Prostřednictvím této čakry máme přístup k oplodňujícím a vstřícným energiím, které pronikají celou přírodou. Toto se v nás a skrze nás projevuje ve formě pocitů a tvořivého jednání. Druhá čakra rozhodujícím způsobem ovlivňuje naše mezilidské vztahy. Obzvlášť k druhému pohlaví. Harmonická funkce otevřené čakry se projevuje v přirozeném splývání s proudem života a svými pocity. Činí plodným tvůj vlastní život i životy ostatních.

Projevy při špatné funkci: dráždivý tračník, potíže střev a močového měchýře, frigidita a impotence, poruchy reprodukce, nepravidelná menstruace, PMS, cysty vaječníků, nemoci varlata a prostaty, potlačování všech tělesných projevů, odmítání a popírání sexuality, sexuální závislosti, hrubé cítění, neprůchodnost emocí, sexuální chlad. Potřeba přehnané osobní očisty či neustálého úklidu. Pocity izolace a osamělosti.

Harmonizace a čištění druhé čakry: vším, co má zářící oranžovou barvu, plynulá hudba, zpěv ptáků, zvuk tekoucí vody, fontány, vodotrysku, meditační hudba se zvuky přírody. Druhou čakru oživuje měsíční světlo, úplněk, dotyk s čistou průzračnou vodou, koupele. Drahé kameny: Achát ohnivý, Citrín, Chrysopras, Kalcit oranžový (Aragonit), Karneol, Měsíční kámen, Sardonyx, Topaz oranžový, Unakit.

 

Třetí čakra - Solar-Plexus čakra - v sanskrtu Manipura

Umístění: zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu (nad pupkem pod hrudní kostí).

Působnost čakry zahrnuje: spodní část zad, dutina břišní, trávicí systém, žaludek, játra, slezina, žlučník, dvanácterník, nadledvinky, nervový systém.

Barva: žlutá a žlatožlutá

Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot

Element: Oheň          

Smyslová funkce: zrak

Vládnoucí planeta: Slunce

Základní princip: jednat, utvářet, bytí

Třetí čakra - solar plexu - zářící jasně žlutou barvou, označená symbolem lotosu s deseti okvětními lístky, je sídlem vůle osobnosti a má na starosti i citové vazby a mentální pochody. Je centrem naší síly a moudrosti. Vstupujeme jí do aktivního vztahu ke světským věcem a k ostatním lidem. Odtud jsou řízeny naše mezilidské vztahy, sympatie a antipatie, schopnost trvalých citových vazeb. Třetí čakra je sídlem emocí - hněvu, strachu, viny, žárlivosti, sobeckosti a nezdravých přání. Tudy přijímáme sluneční energii. Je v přímém spojení s astrálním vibračním polem, nazývaným také polem přání a žádostí, které je nositelem našich emocí.

Projevy při špatné funkci: cukrovka, jaterní problémy, žaludeční vředy, potíže žlučníku, slinivky břišní, zažívací potíže, zácpa, špatná funkce střev, sleziny, kýla, artritida, rakovina, migréna, srdeční onemocnění, nadměrná hmotnost ve středních partiích, bázlivost, málo energie, nebo chronická únava. Pocity strachu, nevyrovnanost, bázlivost, potřeba řídit a vše ovlivňovat, nervozita, těkavost, hněv a zuřivost.

Harmonizace a čištění třetí čakry: vším, co má žlutou sluneční barvu, ohnivé rytmy hudby, pozorování Sluníčka. Drahé kameny: Citrín, Beryl zlatý (Heliodor), Fluorit žlutý, Fuchsit, Jantar, Jaspis žlutý,  Kalcit žlutý (Aragonit), Labradorit žlutý, Labradorit, Larimar,  Malachit, Opál žlutý, Sluneční kámen, Topaz zlatý, Tygří oko.

 

Čtvrtá čakra - Srdeční čakra - v sanskrtu Anahata

Umístění: uprostřed hrudníku v oblasti srdce

Působnost čakry zahrnuje: srdce, horní část zad s hrudníkem a hrudní dutinou, spodní část plic, krev a krevní oběh, kůži, imunitu, krevní tlak a ruce.

Barva: zelená, ale také růžová a zlatavá

Vůně: růžový olej

Element: Vzduch

Smyslová funkce: Hmat

Vládnoucí planeta: Venuše

Základní princip: odevzdanost

Čtvrtá čakra - srdeční - zářící zelenou nebo růžovou barvou, označená symbolem lotosu s dvanácti okvětními kvítky - jedná se o čakru lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Vytváří střed systému čaker a je přiřazena elementu vzduchu. Spojují se v ní tři spodní fyzicko-emoční centra se třemi horními duchovními. Smyslem je hmat což naznačuje nestálost srdce, kontakt, dojetí, přijímání dotyků. Nacházíme zde schopnost vciťovat se, soucítit, naladit se na druhé, prožívat. Přes ni vnímáme krásu přírody, harmonii v hudbě, výtvarném umění a v poezii. Zde jsou obrazy, slova a tóny přeměňovány na pocity. Úloha čtvrté čakry je sjednocení skrze lásku. Ve své očištěné a dokonale otevřené formě je srdeční čakra centrem opravdové ničím nepodmíněné lásky, která je zde pouze kvůli sobě samé a kterou není možno tudíž ztratit nebo vlastnit.

Projevy při špatné funkci: srdeční poruchy, plicní onemocnění, nevyrovnaný krevní tlak, poruchy oběhu, poruchy prokrvení, nemoci spojené s poruchou imunitního systému, propadlý hrudník, mělké dýchání, deprese, izolovanost, malá sebeúcta, melancholie, přecitlivělost, osamělost, závislost na ostatních, nevyrovnanost, bezcitnost, bezohlednost, majetnické chování, arogance a sobectví. Neschopnost vyzařovat a přijímat lásku.

Harmonizace a čištění čtvrté čakry: vším, co má zelenou nebo růžovou barvu, klasickou hudbou, procházky v nedotčené přírodě, růžové květy, zelená barva trávy a luk. Drahé kameny: Avanturín, Chromdiopsid, Chryzokol, Jadeit, Kunzit, Morganit, Nefrit, Olivín, Prehnit, Rodonit, Rodochrozit, Růženín, Smaragd, Turmalín růžový.

 

Pátá čakra - Krční čakra - Komunikační čakra -  v sanskrtu Vishuddha

Umístění: v oblasti krku

Působnost čakry zahrnuje: oblast krku, šíje, týlu a spodní čelisti, uši, ústrojí hlasu, hrtan, jícen, horní část plic, průdušky, hltan, paže a ramena

Barva: světle modrá, stříbřitě modrá nebo tyrkysová

Vůně: šalvěj, eukalyptus

Element: Ákáša (Éter)

Smyslová funkce: sluch

Vládnoucí planeta: Jupiter

Základní princip: rezonance s bytím, mluvení.

Pátá čakra - krční - zářící světle modrou barvou, označená symbolem lotosu se šestnácti okvětními lístky- je centrem lidských vyjadřovacích schopností, komunikace a inspirace. Na starosti má mít komunikaci a projevy vůle v životě. Vytváří důležité spojení spodních čaker s čakrami hlavy. Most mezi myšlením a cítěním. Vyjadřujeme přes ni vše, co v nás žije - smích, pláč, pocity radosti i lásky, stejně jako vzteku, strachu či úmysly, přání a myšlenky. Zde však můžeme vyjádřit pouze to, co v sobě máme. Vnímáme naše vnitřní hlasy, navazujeme kontakt s naším uvnitř sídlícím duchem a přijímáme jeho inspiraci. V páté čakře můžeme nalézt svůj individuální výraz dokonalosti na všech úrovních.

Projevy při špatné funkci: problémy v oblasti krku a plic, horních cest dýchacích, astma, poruchy  se štítnou žlázou, bolesti v krku, záněty mandlí, napětí a ztuhlost krční páteře, sluchové potíže, afty, zuby, roztroušená skleróza, mentální anorexie, zablokovaná tvořivost, špatná komunikace, chrapot, koktání, nízká sebedůvěra, uzavřenost, plachost, ale i přílišné mluvení a snaha ovládat a manipulovat slovem s jinými lidmi.

Harmonizace a čištění páté čakry: vším, co má jasnou a průhlednou modrou barvu, harmonická hudba, meditační zpěv, pozorování modré oblohy, tiché šplouchání vln. Drahé kameny: Akvamarín, Azurit, Jantar, Chalcedon, Larimar, Safír modrý, Topaz modrý, Turmalín modrý - Indigolit, Tyrkys.

 

Šestá čakra - Čelní čakra- Třetí oko čakra - v sanskrtu Ajna

Umístění: na čele mezi obočím (třetí oko)

Působnost čakry zahrnuje: hypofýzu, která svojí činností ovládá funkci všech ostatních žláz, dále obličej, oči, uši, nos, dutiny, malý mozek, téma představivosti, centrální nervový systém, enokrinní systém.

Barva: indigově modrá, někdy také žlutá a fialová

Vůně: máta peprná, jasmín

Element: Světlo

Vládnoucí planeta: Saturn

Základní princip: poznání bytí, vidět.

Šestá čakra - čelní - zářící tmavě modrou barvou, označená symbolem lotosu s devadesáti šesti okvětními lístky. Je sídlem intuice a všech procesů vnímání, vyšších duchovních sil, intelektuálních schopností rozlišování, paměti a vůle. Její funkcí je ovládání celé bytosti. Dovršuje vědomé vnímání bytí a na tělesné úrovni je řídícím centrem nervového systému. Šestá čakra je vyjádřena všemi smysly, a také nadsmyslovým vnímáním. Šestá čakra je sídlem všech uvědomovacích procesů a je zde tedy i schopnost vytvářet nové reality na fyzické úrovni a staré rušit. Tento proces však většinou probíhá automaticky bez naší vědomé součinnosti. Většina myšlenek, které určují náš život je ovládána našimi zafixovanými emočními reakcemi a je programována našimi i cizími soudy a předsudky. Vývojem našeho vědomí a postupným otvíráním šesté čakry můžeme tento proces více a více vědomě ovládat. Šestou čakrou získáváme přístup ke všem úrovním stvoření, které leží za fyzickou realitou. Nedostatečná funkce šesté čakry vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Projevy při špatné funkci: tlakové bolesti hlavy, migrény, poruchy sluchu a zraku, problémy s viděním, krátkozrakost, dalekozrakost, zelený a šedý zákal, nedoslýchavost, šumy a pískot v uších, záněty horních cest dýchacích a potíže s dutinami, výtok z nosu (rýma), hormonální nerovnováha, závratě, deprese, únava, zapomnětlivost, noční můry, halucinace, slabé vizuální vnímání. Nestabilita, častá změna partnerů, nebo zaměstnání a bydliště, život bez plánů, snaha vše řídit jen rozumem.

Harmonizace a čištění šesté čakry: vším, co má temně modrou (indigovou) barvu, spíše klasická hudba, např. díla J. S. Bacha, kosmická hudba, pozorování noční oblohy a zářících hvězd. Drahé kameny: Ametyst, Azurit, Azurit-Malachit, Fluorit modrý, Howlit modrý, Dumortierit, Labradorit, Lapis Lazuli, Safír fialový, Shattuckit, Sodalit, Vltavín.

 

Sedmá čakra - Korunní čakra - Temenní čakra - v sanskrtu Sahasrara

 

Umístění: na temeni hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru

Působnost čakry zahrnuje: velký mozek, mozková kůra, porozumění, rozšířené vědomí

Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová

Vůně: kadidlo, lotos

Element: Myšlení

Vládnoucí planeta: Ketu

Základní princip: čiré Bytí, znát.

Sedmá čakra - korunní - zářící fialovou, bílou nebo zlatou barvou, označená symbolem lotosu s tisíci okvětními lístky je sídlem nejvyšší (božské) dokonalosti v člověku. Funkcí sedmé čakry je spojení s naším vyšším nebo duchovním Já. Je výchozím bodem pro projevy energií všech ostatních čaker. Toto je to místo, kde jsme doma. Odtud naše cesta životem začala a sem se zase vrátíme na konci našeho vývoje. Naše osobní pole energií zde splývá s polem energií Univerza a čerpá z něho energii. Rozvíjením sedmé čakry se uvolňují poslední blokády v ostatních čakrách a jejich energie začínají kmitat na nejvyšších možných frekvencích. Rozvinutá korunní čakra přináší moudrost, duchovní spojení a sjednocení s vyšším bytím. Jakmile je korunní čakra dokonale probuzená, je její úkol přijímat kosmické energie ukončen. Do harmonie se dostane, když budou harmonické všechny ostatní čakry.

Projevy při špatné funkci: deprese, odcizení, zmatení, duševní poruchy (schizofrenie, epilepsie, senilnost) nuda, pasivita, zmatenost, apatie, neschopnost učit se nebo chápat, neschopnost čelit realitě, silný žal, hluboký šok, strach ze smrti, časté migrény a bolesti hlavy, přespříliš intelektuální, příliš ve své hlavě.

Harmonizace a čištění sedmé čakry: vším, co má fialovou a bílou barvu, ticho, hudba navozující klidnou a příjemnou atmosféru, procházky do přírody a pohled do krajiny jako takový. Drahé kameny: Ametyst, Křišťál, Lepidolit,  Selenit, Vltavín.

nahoru