FENG SHUI - FENG ŠUEJ

ŽÍT A BYDLET V HARMONI

Chcete žít a bydlet v harmonii, v souladu s přírodou a prostředím? Pak změňte atmosféru svého života i domova. Prostředí ve kterém žijeme a pracujeme má na nás velký vliv. Nauka Feng Shui (česky Feng šuej) nám pomáhá těmto vlivům porozumět a umožnit si upravit svoje okolní prostředí tak, aby i náš život vypadal podle našich představ. Co je to Feng Shui? Starověké východní umění Feng Shui je v podstatě věda o životním prostředí. Její počátky jsou prosté. Je založena na výkladu a poznání přírody. Zabývá se také studiem pohybu nebeských těles, s jejíchž pomocí sleduje tok času.

Zvonkohra

Zvonkohra je Feng Shui klasickou a nepostradatelnou pomůckou k tvorbě harmonie. Zvonění vytvářené větrem má ve Feng Shui významnou roli jako posilující prostředek. Uplatnění zvonkoher je ve Feng Shui rozličné. Na jednu stranu se používají tam, kde je potřeba zpomalit či přibrzdit energii (např. tam, kde v jedné linii s hlavním vchodem leží schodiště). Umístěné u vchodových dveří ohlašují lidem přítomným v místnosti, že kdosi další vstoupil dovnitř. Stejně jako zrcadla a křišťály se zvonkohry používají na léčbu negativních prostor a pro rozptýlení dostatečně silného a přímého proudu energie čchi.  Symbolické účinky zvonkohry se projevují i tehdy, když jí vítr nepohybuje.

 

Zvonkohry většinou sestávají z kovových nebo dřevěných trubiček, které by měly být duté, aby pouštěly čchi dovnitř. Zvuk by měl být jasný a čistý, především je zapotřebí, aby se líbil majiteli, který si danou zvonkohru pořídil. Krásný a čistý zvuk vydávají i zvonkohry z přírodních kamenů, např. achátových plátků. Jejich zvuk je jemnější než u klasických kovových nebo bambusových a jsou proto vhodné zejména na balkony řadových a panelových domů (tedy všude tam, kde se nacházejí v těsné blízkosti sousedé).   Pokud jsou zvonkohry umístěny uvnitř domu, používají se pro neutralizaci sha čchi dané vnitřní hranou v domě a pro zlepšení energie čchi. Pohybuje se při každém průvanu vzduchu, a tak transformuje závan větru do zvukových vln, materializuje energetický závan čchi a oživuje prostor. Pro tento účel se skvěle hodí zrcadlové zvonkohry. Podle tradice se větrné zvonkohry zavěšují u vstupu do čínských restaurací a obchodů pro přitažení pozornosti klientů pomocí jejich cinkání a tak přispívají ke zvýšení příjmů. Zvonkohra by nikdy neměla být pověšena tak, aby bránila v průchodu oblasti vstupu do obchodu, kanceláře nebo domu. Jinak by to bránilo dobrému proudění energie.

nahoru